Stoppen met innerlijke oorlogvoering

Vrede door niet-weten

‘Ont-oorlogen’, een term die ik voor deze blog graag leen van Jan van Delden. En juist in deze tijd van onrust, angst en polarisatie is ont-oorlogen precies wat we kunnen gebruiken en zo nodig hebben. Want we hebben het vaak niet door, maar in bijna iedereen woedt een oorlog. Een destructieve oorlog. En hoewel iedereen eronder gebukt gaat, weten maar weinigen hoe deze oorlog te beëindigen.

Ik stond gisteren in de winkel voor de kassa en er reed een mevrouw in een automatische rolstoel langs. Eerder had ik iets tegen haar gezegd toen ik ruimte voor haar maakte, waarop ze niet reageerde. Eenmaal bij de kassa leek het alsof ze vast kwam te zitten in het nauwe gangpad. De kassière vroeg of ze kon helpen en wederom reageerde de vrouw niet. Ik vond er wat van (ze kan toch even reageren?!) en voelde wat dat met me deed. Er ontstond spanning. Ik wees haar af en startte een innerlijke oorlog. Zodra ik dat realiseerde voelde ik weer hoe alles in en als mij is, één en onverdeeld. Wellicht kon deze mevrouw helemaal niet reageren of vond ze dat spannend. Wie weet. Het maakt ook niet uit. Er is de is-heid van het leven en zodra ik daartegen in verzet ga, start ik een innerlijke oorlog. Ik ga dan bizar genoeg in gevecht met mijzelf. Gelukkig is het mogelijk om een gestarte oorlog ook weer te beëindigen.

‘Er is de is-heid van het leven en zodra ik daartegen in verzet ga, start ik een innerlijke oorlog.’

Linda Rood, auteur van 'van doen naar zijn'De staat van oorlogvoering is voor de meeste mensen zo’n bekend terrein dat die vaak niet eens meer als zodanig herkend wordt. Continu is er angst voor wat we geloven dat er kan gebeuren in een onveilig universum. We kunnen ziek worden, iemand kan ons iets aandoen, er kan een meteoriet op ons vallen… En dus zijn lichaam en geest in een staat van alerte paraatheid om bij een aanval meteen te kunnen verdedigen of een tegenaanval in te zetten. Overal loert gevaar en er is genoeg om ons zorgen over te maken. Wel of niet vaccineren? Sta je wel of niet achter de maatregelen? Geloof je wel of niet in zus of zo? Misschien is er eigenlijk dit of dat aan de hand? En ben je voor of tegen dit of dat? Iedereen vindt overal wat van, gelooft van alles en nog wat, vermengd met angst, en ventileert er lustig op los. Meer dan ooit tevoren jaagt polarisatie zelfs partners, ouders en kinderen of dierbare vrienden tegen elkaar in het harnas.

Maar niet alleen gaan we in gevecht met wat we denken dat zich buiten ons afspeelt. Vaker nog gaan we in gevecht met onze binnenwereld en wijzen we kanten, aspecten en eigenschappen van onszelf af. Vanuit oud zeer, overtuigingen die we al op jonge leeftijd zijn gaan geloven over onszelf en de manier waarop we hebben leren overleven.

Kan het zijn dat je in gevecht gaat met wat is?

Weet dat hoe gerechtvaardigd dat ook is,
je daarmee in oorlog gaat tegen jezelf.
De gevolgen ervan zijn dan ook voelbaar in je lichaam,
waar spanning en stress zich ophopen.

Wat geloof je over de situatie,
waardoor of waarmee je in gevecht gaat tegen wat is?

Wil je dat nog geloven?

In een wereld waarin iedereen van alles zeker lijkt te weten, lijkt het stille zijn van ‘niet weten’ ogenschijnlijk weinig aantrekkelijk. Als je echter in vrede wilt zijn dan is ont-oorlogen de enige optie. Door de shift te maken van opgaan met je aandacht in doen (zoals denken, voelen en ervaren) naar zijn. Wanneer je in jouw zijn ontmoet wat daarin verschijnt, zonder je ideeën daarover te geloven, lossen ideeën als ‘binnen’ en ‘buiten’, ‘dit/hij/zij is goed, want… en dat/hij/zij is slecht, want…’ op en vindt er alchemie plaats. Wat tegenstrijdig en duaal leek, blijkt in werkelijkheid naadloos heel en één. Je realiseert je dat je het weliswaar allemaal niet zeker weet, maar dat dit eigenlijk heel fijn en heilzaam is. Het biedt ruimte aan een liefde en intelligentie die zich ver voorbij mentale inzichten bevinden en waar het hele leven in danst. Het zijn deze intelligentie en liefde die je precies op maat tonen waar je nog in oorlog leeft, zodat je kunt onderzoeken wat je hier nog over gelooft en zodat je ook deze verhalen kunt doorzien. Vrede licht op en verspreidt zich.

‘Wat tegenstrijdig en duaal leek, blijkt in werkelijkheid naadloos heel en één. Je realiseert je dat je het weliswaar allemaal niet zeker weet, maar dat dit eigenlijk heel fijn en heilzaam is.’

Kwam er misschien een ‘ja, maar…’ in je op? Mooi, dat is jouw ingang naar een vrede en vrijheid die allesomvattend zijn. Als je deze ingang, deze poort, wilt openen, kijk dan met ogen van liefde naar wat je denkt dat waar is, zodat het doorzien wordt en oplost. Ofwel; ontmoet in jouw zijn wat je nog gelooft over de wereld van doen, zodat ze weer naadloos samenvallen.

Het mooie aan bekend raken met de shift van doen naar zijn is dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Je kunt opgaan in de duale wereld van het doen en denken, en je kunt weer terugkeren naar het naadloze non-duale zijn waarin het doen verschijnt. Daarvoor maakt het niet uit waar je staat op je spirituele pad. Je kunt deze shift ten alle tijden maken en onmiddellijk in zijn belanden, met wat daar ook maar in voorbij komt.

Liefs,

Linda Rood

Meer lezen? Onlangs verscheen van Linda Rood het boek van doen naar zijn – De kracht van eenvoud. Hierin neemt Linda Rood je op vriendelijke, consequente en directe wijze mee naar deze verstilde zijnstoestand, die in ieder van ons altijd aanwezig is. Ze wisselt geschreven tekst af met concrete oefeningen voor zelfonderzoek. ‘Ieder woord in dit boek is geschreven om je te herinneren aan het feit dat je al volledig bent.’

\Wat weerhoudt je ervan om nu volledig te zijn? Waar voel je spanning, welke verhalen en gedachten geloof je? Zolang we oplossingen zoeken voor ons lijden in de wereld van doen, zullen we in kringetjes blijven doorlopen. Maar zodra we afdalen in zijn, kunnen we de verhalen doorzien. Weerstand kan verdwijnen en plaatsmaken voor een directe ervaring van verstilling en helder inzicht.

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken