Stilte zijn

Woorden voor het onnoembare

Dit boek is geschreven voor iedereen die verlangt naar waarheid. Als jong kind was ik al geïnteresseerd in de aard van het leven, van de werkelijkheid en in het wezenlijke in onszelf. s Avonds voor het slapen gaan bad ik tot God. Het gaf mij een gevoel van veiligheid en ik voelde me verbonden met iets groters: een stille aanwezigheid. Als ik mijn ogen sloot en de aandacht naar binnen bracht, ervoer ik Stilte. Het was liefdevol, sereen en allesomvattend. Iets in mij zei dat ik daarop kon vertrouwen, dat het goed was. 

Je las net de inleiding van mijn boek…

En het is moeilijk om te omschrijven waar dit boek over gaat. Het gaat over stilte en bewustzijn als je ware aard, het gaat over je diepere wezen. Het gaat over vrijheid en een diepe rust die je in jezelf kunt vinden.

Tot stilstand

Ik was er een half leven naar op zoek. Ergens leek het alsof ik het was verloren als kind. Ik verloor het onderweg in mijn jeugd zoals we allemaal onderweg zijn in de westerse wereld. We zijn onderweg. Ergens naartoe. Naar de toekomst. Naar geluk. Ergens buiten onszelf, daar gloort geluk. Daar aan de horizon. Druk bezig om geluk te vinden, plaatsen we onszelf in het middelpunt van het leven en proberen we iemand te worden.

Maar een gebeurtenis in mijn leven toen ik 27 jaar oud was, het verlies van een hartsvriendin, bracht mij weer terug. De wereld stond stil. Ik begon met yoga – de weg van verbinding die mij nooit meer losliet. In 2009 was er tijdens een retreat een eenheidservaring. Alles opende zich, ik verdween en er was slechts eindeloze eeuwigheid. Vol vrede, vervuld van zichzelf en intens liefdevol. Ik was me heel erg bewust van deze ervaring en tegelijkertijd was ik compleet verdwenen.

Een innerlijke shift

Ik realiseerde me toen nog niet dat deze tijdelijke bewustzijnservaring niet kon zijn wat ik zocht. Iets tijdelijks kan niet zijn wat je ten diepste bent. Het wordt door iets permanents waargenomen. Iets wat zich bewust is van elk tijdelijk verschijnsel.

In de jaren daarna, jaren van zelfonderzoek en contemplatie, vond er innerlijk een shift plaats. Er viel steeds meer weg. Steeds minder ideeën, minder denkverhaal en persoonlijke wil. Steeds meer stilte toelaten. Steeds meer durven voelen. Steeds meer aanwezig zijn. Steeds meer overgave, buigen en breken… Het is een innerlijke reis die nooit meer ophoudt. Ik ontmoette Ananto en er was een diepe, wederzijdse herkenning. Hij hielp mij en redigeerde ook dit boek. Ik bezocht jarenlang satsangs en las eindeloos boeken over eenheid, bewustzijn en non-dualiteit.

‘Er viel steeds meer weg. Steeds minder ideeën, minder denkverhaal en persoonlijke wil. Steeds meer stilte toelaten. Steeds meer durven voelen. Steeds meer aanwezig zijn. Steeds meer overgave, buigen en breken… Het is een innerlijke reis die nooit meer ophoudt.’

Diepe overgave

Het mooie is dat dat ook weer stilviel. Op een dag zag ik dat al dat zoeken de werkelijke vrijheid in de weg staat. Dat het gaat over niets meer weten. Een diepe overgave aan het leven, met een open hart, een diepe overgave aan kwetsbaarheid. Daarmee ontstaat een geheel nieuw leven: levendig, mysterieus, onbekend, puur en zonder spanning verbonden met het denken. Je ziet dat het leven geheel onpersoonlijk plaatsvindt.

In de zomer van 2013 – tijdens een vakantie – kwam er een grote woordenstroom op en ik schreef alles op. Het is paradoxaal: woorden over stilte en bewustzijn. Iets wat onnoembaar is en nauwelijks omschreven kan worden. En toch kun je het herkennen als je erover leest.

Herinneren aan eenheid

In 2020, tijdens de coronacrisis, viel mijn werk grotendeels weg en ineens was er de ruimte om het boek af te schrijven. Nu is er dit boek. Ik hoop met het boek iets over te brengen van de onvoorwaardelijke liefde van je diepere wezen en je te herinneren aan eenheid.

Het boek beschrijft je ware aard als stilte en bewustzijn. De schrijver Adyashanti inspireerde mij met zijn boek Dansende leegte. In het boek Stilte z i j n verwijs ik naar het proces zoals hij dat beschreef: ontwaken op het niveau van het denken, op het niveau van het hart en op het niveau van de buik. Hij weet als geen ander woorden te geven aan het vormloze open bewustzijn dat synoniem is met Stilte.

‘Op een dag zag ik dat al dat zoeken de werkelijke vrijheid in de weg staat. Dat het gaat over niets meer weten. Een diepe overgave aan het leven, met een open hart, een diepe overgave aan kwetsbaarheid. Daarmee ontstaat een geheel nieuw leven: levendig, mysterieus, onbekend, puur en zonder spanning verbonden met het denken.’

– Maaike Dijkstra

Lees hier de eerste pagina’s uit Stilte z i j n.

Stilte z i j n is is een prachtig geïllustreerd boek, geschreven voor iedereen die verlangt naar vrede en waarheid. Het bevat inspiratie en meditaties over stilte. Stilte verwijst hierin niet naar de afwezigheid van geluid, maar naar de afwezigheid van het persoonlijke zelf. Het boek is een uitnodiging tot zelfonderzoek, dat kan leiden tot het ontdekken van je ware aard als bewustzijn. Stilte zijn toont het proces van ontwaken op verschillende niveaus: de herkenning op het niveau van je hoofd, je hart en je buik – tot werkelijk thuis zijn.

Leven in volledige overgave. Werkelijk thuis zijn is zien dat je geen controle hebt over het leven en dat je ware aard stilte en vrede is. Daarmee ontstaat een geheel nieuw leven: levendig, mysterieus, oorspronkelijk en liefdevol. Zonder de verkramping en spanning verbonden met het denken. Je ziet dat het leven geheel onpersoonlijk plaatsvindt.

Dat wat je werkelijk bent, is vrij
het blijft altijd onaangetast
het heeft niets nodig
het is grenzeloos licht en vervuld van zichzelf
het straalt vanuit je diepste wezen de wereld in
het is Liefde
en het wacht op je om ontdekt te worden.

Maaike Dijkstra (1973) is bewustzijnscoach, yoga-docent en moeder van vier kinderen. Ze begeleidt mensen die verlangen naar rust en vrijheid en organiseert retraites en stiltedagen in Friesland. Als kind was ze al geïnteresseerd in het wezenlijke, in de aard van de werkelijkheid. Op een dag had ze een eenheidservaring en daarna volgde een zoektocht naar vrijheid. Ze verdiepte zich in advaita vedanta, de leer van non-dualiteit. Tot het moment dat ze zag dat al het zoeken naar waarheid, de werkelijke vrijheid in de weg staat. Dat het gaat over niets meer weten, alles opgeven – inclusief je identificaties. Dat bevrijding niets anders is dan een diepe overgave aan het leven en aan kwetsbaarheid.

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken