Twijgje
Een magisch jaar in het bos
Midden in een oeroud bos, vlak naast de oude wijze Moederboom, groeit Twijgje. Ze is de kleinste van een grote bomenfamilie. Twijgje wil later ook moederboom worden. Ze kan niet wachten. Ze wil net zo hoog worden als de bomen om haar heen. Helemaal tot het zonlicht wil ze groeien! Dat valt nog niet mee.
Gelukkig heeft ze veel familie en vrienden, zowel in de grond als erboven, om haar te helpen.
Een vertederend en leerzaam verhaal over de kracht van de natuur, waarin kinderen alles ontdekken over wat er zich allemaal afspeelt in een bos. Want daar gebeurt zoveel meer dan je zou denken!
Hoe groeien bomen eigenlijk? Welke biologische processen komen daar bij kijken? Kunnen bomen echt met elkaar communiceren? En waarom zijn ze eigenlijk zo belangrijk voor de aarde? Groei mee met Twijgje, dompel je onder in de prachtige illustraties, en ontdek het zelf!
Genomineerd voor de Golden Poppy Award 2021.
‘Twijgje: een magisch jaar in het bos’ is zo’n prentenboek.
Een dun, buigzaam takje staat in een oeroud bos, vlak naast een grote stevige boom. ‘Twijgje’ is haar naam. Ze kan haast niet wachten om ook zo’n mooie, grote boom te zijn. We volgen haar doorheen de jaren. Elk jaar in het bos brengt haar een stapje dichterbij. Ze krijgt de hulp van haar vrienden en familie en wij als lezers, mogen gelukkig mee op natuurspeurtocht!
‘Twijgje: een magisch jaar in het bos’ is het eerste prentenboek van Jan Hughes. Ze heeft een passie voor bomen en laat dat zeker en vast zien via het verhaal in haar prentenboek.
[showhide more_text=”Lees meer” less_text=”Minder”]
Het is een zacht, lieflijk verhaal waarbij we een jong takje volgen in haar groei tot een mooie, stevige en grote boom. Zo gaan we mee op ontdekkingstocht doorheen de seizoenen, leren we dat paddenstoelen de vruchten zijn van schimmels en dat deze schimmeldraden de wortels van moederbomen met de wortels van de rest van de familie verbinden. Er ontstaat als het ware een symbiose tussen de paddenstoelen en de bomen. Deze extra uitleg en nog andere informatie verkrijg je achteraan in het boek waardoor je een inkijk krijgt in hoe bomen ontstaan en leven en wat er allemaal onder de grond gebeurt. Jan Hughes beschrijft in haar verhaal de aparte, specifieke communicatie tussen bomen. Naomi Tieman maakte een prachtige vertaling waarbij de woorden poëtisch klinken: “Trots laat ze haar fonkelnieuwe blaadjes glinsteren in het licht van de voorjaarszon.”
Ruth Hengeveld visualiseert de wereld en de personages van Jan Hughes op een bijzonder creatieve manier. Haar illustraties zijn er om je uren in te laten verdwalen, echte pareltjes vol verrassende details. Bovendien zit er ook humor in verwerkt en wordt de kracht van de natuur schitterend weergegeven. Via haar illustraties zal je zeker plezier beleven. Haar prachtige aquareltekeningen vallen op door het wondermooie kleurenpalet dat Hengeveld gebruikt. Zachte en frisse pasteltinten toveren als het ware de seizoenen op de bladen.
Dit educatieve prentenboek is beslist een aanrader om in de klasbib of thuis als voorleesverhaal te gebruiken en geschikt voor zowel jong als oud!
karina_bookspot – november 2021
[/showhide]
Maak kennis met Twijgje. Twijgje wil net zo groot worden als een Moederboom, nou eigenlijk wil ze groeien tot het zonlicht. Maar ze merkt dat dat nog niet zo makkelijk is. De seizoenen verstrijken en ze leert wat er nodig is om te groeien. Zo komen de paddenstoelen langs om haar via Moederboom te voeden en ze leert dat ze haar blaadjes bitter kan laten smaken zodat beestjes ze niet meer willen opeten. De mooiste en meest wijze les komt van Moederboom: wees geduldig, “wie langzaam groeit, zal stevig staan.” En zo is het!
[showhide more_text=”Lees meer” less_text=”Minder”]
Wat is er nodig om te kunnen groeien tot het zonlicht? Het verhaal beslaat vier seizoenen en zo worden kinderen meegenomen en leren van alles over hoe bomen groeien. Hoe werkt dat bij de bomen in het bos? De diepere laag over wat er nodig is om te groeien en hoe moeilijk dat kan zijn wordt onder andere mooi weergegeven door het liedje dat Moederboom zingt voor Twijgje. Het boek is daarom zeker geschikt om lekker met kinderen in gesprek te gaan. Herkennen zij zichzelf in Twijgje?
Wat je je voorstelt bij een magisch jaar in het bos wordt magisch geïllustreerd door Ruth Hengeveld. Alleen de voorkant al, zijn het lichtjes? Nee, het zijn de paddenstoelen met hun sporen. Er komen verschillende seizoenen voor in het verhaal die met zachte kleuren worden ingekleurd. Het is een feest voor het oog.
Jan Hughes is redacteur en schrijver. Twijgje is haar eerste prentenboek. Hopelijk volgen er meer.
Recensent: Mirre Apon (De leesclub van Alles) – januari 2022
[/showhide]
‘Het verhaal start in de lente. We bewogen op Vivaldi. De kinderen lieten alles groeien en bloeien. Ze lieten hun blaadjes fonkelen. Twijgje wou graag een grote boom worden. De kinderen tekenden hoe zij er graag zouden uitzien als grote boom. Het was zo leuk om te zien hoe verschillend deze bomen eruitzagen! Daarna lazen we in het boek hoe een boom opgroeit en hoelang dit duurt… Hierbij deden we een dramaoefening. We groeiden langzaam op van een twijgje tot een volwassen boom. Toen kwam het lied van de moederboom aan bod. Ik verzon er zelf een melodietje bij en de kinderen vonden het prachtig. We leerden het lied zingen. Bij het volgende stukje uit het boek kwamen er allerlei diertjes de boom bezoeken en sommigen knabbelden aan de blaadjes. De kinderen mochten daarna allerlei diertjes uitbeelden op muziek. Van slakken tot herten en vogeltjes, alles kwam aan bod! Op het einde van het verhaal was het tijd voor Twijgje om een winterslaap te doen. Ook de kinderen deden een “winterslaap”. We deden een meditatieverhaal over “de gedachtenboom”.
[showhide more_text=”Lees meer” less_text=”Minder”]
We sloten ons muzisch verhaal af met een gesprek over bomenfluisteraars, moederbomen en de communicatie tussen bomen.
De kinderen zijn er dol op:
– Supermooie tekeningen!
– Leuk om de muzische opdrachten erbij te doen. Het voelde alsof ik zelf een twijgje was!
-Het was zo leuk om de winterslaap te doen… Ik voelde me helemaal rustig!
-Wat een mooi verhaal en zo leuk dat het ook echt zo is.
– De moederboom zingt zo’n mooi lied.
-Het was leuk om allerlei dingen over bomen te weten te komen.
Stamgroep Heidepaars heeft enorm genoten van dit prachtige boek. Een heerlijk verhaal om voor altijd te koesteren!”
Dankjewel, Céline en Heidepaars uit Jenaplanschool De Kleurdoos! Een hele leuke enthousiaste recensie! Hier ook grote fan van Twijgje!’
Recensent: Wij_Lezen_Wel op Instagram – maart 2022
[/showhide]
Twijgje is een jong boompje dat heel graag groot en sterk wil worden net als de moederboom. Dit prentenboek volgt Twijgje door de seizoenen heen en laat zien hoe Twijgje met hulp van de moederboom en de bewoners van het bos steeds groter wordt tot ze zelf een moederboom geworden. De paginavullende aquarelillustraties in zachte natuurlijke tinten laten je het bos zien vanuit het oogpunt van het kleine Twijgje, soms kijk je daarbij omhoog en soms zie je juist wat er op de grond van het bos gebeurt. Achterin het boek vind je aanvullende informatie over het leven van bomen. Lief, informatief prentenboek waarin kennis over bomen, hun gedrag en communicatie op eenvoudige manier wordt weergegeven. Dit oorspronkelijk Engelstalige boek won in Californië de Golden Poppy Award 2021. Geschikt voor op school, en ook voor natuurliefhebbers van ca. 4 t/m 6 jaar.
februari 2022
NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.
[sharethis-inline-buttons]