In de geest van Anansi de Spin

Goede raad is duur

Bette Westera & Sylvia Weve

ISBN: 978 94 93301 61 0
NUR: 370
Prijs: € 10,00
Uitvoering: paperback met flappen
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 176 pagina’s
Omslagontwerp: Steef Liefting
 

Topduo Bette Westera en Sylvia Weve komt met een gloednieuwe reeks voor volwassenen! Zij kruipen hiervoor in de geest van grote denkers, doeners en dichters uit verschillende windstreken en periodes, en bewerken deze verhalen tot kleine pareltjes in woord en beeld. In elk boekje wordt antwoord gegeven op een belangrijke levensvraag aan de hand van het gedachtegoed van een bekende figuur. Op eenvoudige, kernachtige én creatieve wijze maakt de lezer zo kennis met prachtige wijsheden uit allerlei tijden en culturen.

In de eerste twee boekjes staan we samen met de Joodse denker Martin Buber en de Ghanese spin Anansi stil bij twee grote vragen: Wie zijn we? Wat beweegt ons? Bubers geestrijke verhalen en Anansi’s gezonde verstand zetten ons niet alleen aan het denken, ze maken ons ook – in alle ernst – aan het lachen.

Anansi hield op met klimmen. Als hij werkelijk al
het gezonde verstand van de wereld verzameld had,
hoe kon hij dan uit de mond van die kleine jongen
zoveel gezond verstand horen komen? Hij ging op
een tak zitten, maakte de kalebas los en smeet hem
woedend naar beneden.
De kalebas brak en het gezonde verstand dat erin had
gezeten, werd de wereld over geblazen. Dat iedereen er
op die manier een beetje van kreeg en niemand alles,
hebben we dus aan Anansi te danken.

[sharethis-inline-buttons]

Recensie

Het is echt een kunstzinnig geschenkboekje

‘Als taal- en beeldkunstenaars Bette Westera en Sylvia Weve een reeks gestart zijn van boekjes voor volwassenen, dan wil ik die natuurlijk hebben. Volgens de uitgeversinformatie betreft het ‘een reeks waarbij zij in de geest van grote denkers, doeners en dichters uit verschillende windstreken en periodes, kruipen en deze verhalen bewerken tot kleine pareltjes in woord en beeld.’ Ik bestelde één deeltje bij de boekhandel en heb dat gisteravond gelezen. Over Anansi de Spin.

‘Op een dag zei Anansi bij zichzelf: Als ik toch eens al het gezonde verstand van de wereld bezat, wat zou ik dan rijk en machtig zijn. Iedereen zou met zijn vragen bij mij komen en ik zou me goed laten betalen voor mijn goede raad…’ Het begin van het eerste verhaal. Anansi verzamelt ‘al het gezonde verstand’ en brengt dat onder in een grote kalebas. En die wil hij in een hoge boom opbergen, maar daarbij gaat iets mis. ‘De kalebas brak en het gezonde verstand dat erin had gezeten, werd de wereld over geblazen. Dat iedereen er op die manier een beetje van kreeg en niemand alles, hebben we dus aan Anansi te danken.’

Het boekje bevat drie navertellingen van Ananasi-verhalen. Het tweede verhaal komt uit Ghana (‘Zo doen wij dat hier’)  en het derde verhaal uit Suriname (’Wie niet rijk is moet slim zijn’).

Sylvia Weve maakte er erg mooie illustraties bij en er is heel veel aandacht besteed aan de vormgeving. Deze is verzorgd door steef liefting (ja, zonder hoofdletters) en ik vind hem echt een van de belangrijkste vormgevers in Nederland. Het is een echt kunstzinnig geschenkboekje geworden.

Het wordt een reeks en het andere boekje dat nu verschenen is gaat over de Joodse denker Martin Buber. Daar kan ik verder weinig over zeggen, want ik mocht van mezelf maar één boekje aanschaffen.’

Ton Duix op Facebook